VAKANTIEHUIS JIVKA  bij de beek "Dřevíč" , in Jívka , REUZENGEBERGTE, TSJECHIË. 

Max 11 personen.   Slaapkamers: 3.   Toiletten: 2.   Wastafels 2.   Douche.   Wasmachine.   Sat-TV.   Omheinde Tuin.


Kijk ook op VEILIG BOEKEN BIJ JIVKA als uw reis niet door kan gaan wegens Corona (klik) JIVKA : DE VOUCHER
(klik) VOUCHER-AANVRAAGFORMULIER

CORONA-UPDATES TSJECHIE:
ONDERSTAANDE TEKSTEN VALLEN BUITEN DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN VAKANTIEHUIS JIVKA. 

23.10.2020 het totaal aantal nieuwe BESMETTINGEN van de dag ervoor : Dat was GISTEREN ( donderdag) 14151  nieuwe gevallen wat rond de 800 minder was als de dag ervoor. Reproductiegetal tussen de R1,3- R1,4

22.10.2020 De Tsjechische Republiek verbiedt toeristische reizen vanuit het buitenland door het vrije verkeer te beperken vanwege de covid-19 pandemie. 
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt daarom dat reizen vanuit Duitsland en andere landen van de Europese Unie naar Tsjechië niet  mogelijk zijn. In ieder geval tot 3 november is het niet mogelijk om naar Tsjechië te reizen om toeristische redenen of om vrienden te bezoeken, Echter, vanwege werk, medisch onderzoek of familiebezoek zijn uitzonderingen van toepassing volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.  Een uitzondering geldt ook voor bezoeken aan begraafplaatsen of onderhandelingen met autoriteiten, doorvoer over Tsjechisch grondgebied is ook mogelijk.

10.10.2020
Dit kaartje ↓↓ geeft het aantal besmettingen per kraj van gisteren aan wat op 1 dag is geconstateerd door de testen. Op West-Bohemen na, heeft de kraj waarin Jivka ligt, de minste nieuwe besmettingen ↓↓.

10.10.2020 ↓↓
Raar dat heel onze regio Hradec Kralové / Noord-Oost Bohemen donker gekleurd is, want alleen de stad Náchod heeft een probleem.

06.10.2020 Tsjechië Info Covid-19 groep ↓↓
Sinds 5.10.2020 is er een noodtoestand van kracht
Daarom er zijn ook nieuwe maatregelen van kracht :

 •   Middelbare scholen blijven in de meeste regio's gesloten
 •   Maximaal 10 personen binnenshuis en 20 buitenshuis kunnen massa-evenementen bijwonen
 •   In restaurants kunnen maximaal 6 personen aan één tafel plaatsnemen
 •   Sportwedstrijden worden gespeeld zonder toeschouwers
 •   Opera's en musicals worden helemaal niet gespeeld
 •   Er zijn maximaal 500 personen toegestaan ​​in het theater
 •   De maatregel is voor twee weken geldig

01.10.2020 Tsjechië Info Covid-19 groep
Voor de duidelijkheid: de grenzen blijven gewoon open.

30.9.2020  Tsjechië Info Covid-19 groep
Vanaf oktober staat Saksen( Duitsland) toe dat mensen uit de Tsjechische Republiek binnenkomen zonder dat er quarantaine nodig is, als hun verblijf niet langer duurt dan 24 uur en kunnen de Duitsers tot 48 uur in Tsjechië blijven zonder in isolatie te hoeven gaan.  Duitsland beschouwt Tsjechië sinds vorige week als een risicovol gebied, dus het is noodzakelijk om aan quarantainemaatregelen te voldoen bij het reizen van Tsjechië naar Duitsland.

30.9.2020 Hartmanova
De Tsjechische regering heeft de noodtoestand ingevoerd van 5 okt. tot 5 nov. 2020. Dit op zichzelf betekent niet zoveel, maar is nodig om nog wat strengere corona maatregelen, gedurende 2-3 weken door te voeren. (O.a. sluiten van scholen, en beperken groepsgrootte.)
Belangrijk is: de grenzen blijven wel open!

29.9.2020  Tsjechië Info Covid-19 groep
Minister van Volksgezondheid Roman Prymula zal een voorstel doen om de noodtoestand uit te roepen aan de regering.  Woensdag komt de regering buitengewoon bijeen.  In het debat op Nova TV bevestigde premier Andrej Babiš dat het uitroepen van de noodtoestand noodzakelijk is.
Dit omdat de wettelijke mogelijkheden een beetje uitgeput zijn en met een noodtoestand meer mogelijk zal zijn zodat het niet door een rechtbank weer teniet kan worden gedaan wat dit voorjaar gebeurde.
We volgen de ontwikkelingen hier over.
Reproductiegetal is R1,1

De cijfers van 26 sept 18.00 uur Tsjechië Info Covid-19 groep
De actieve gevallen zijn de afgelopen 24 uur met  347 afgenomen .Het reproductie getal is een beetje vreemd aangezien op Zdravy er nog steeds word vermeldt dat het basis reproductiegetal R1,2 is.

Info en de cijfers van 25 sept!! Tsjechië Info Covid-19 groep
Tsjechië :
De actieve gevallen zijn de afgelopen 24 uur met 2494 toegenomen.
Het reproductiegetal is door de Tsjechische regering over heel Tsjechië op R1,6 gezet dit in tegenstelling met wat zdravy vermeld daar staat het nog steeds op R1,2
Duitsland:
De commissie voor de evaluatie van risicogebieden is vandaag bijeengekomen in Berlijn en heeft de 2 resterende Tsjechische regio's op de "rode lijst" geplaatst.  Rond 18.00 uur werd de maatregel aangekondigd en gaat deze  per direct van toepassing.  Er gelden nog wel steeds uitzonderingen voor Tsjechische pendelaars.

24.9.2020 Tsjechië Info Covid-19 groep
Ter info!!
Vandaag heeft Duitsland NIET de hele Tsjechische Republiek geclassificeerd als een epidemisch riskant gebied; de regio's Ústí nad Labem (noord-west Bohemen) en Moravisch-Silezië (noord-Moravië) zullen buiten de lijst blijven.  "De beslissing van Duitsland om te reizen is uiteindelijk milder, met enkele uitzonderingen die we hebben gezocht.  
Heel Tsjechië zal niet riskant zijn, de regio's Ústí nad Labem en Moravisch-Silezië blijven veilig.  
Forenzen en mensen die naar huis terugkeren (doorvoer) hoeven zich geen zorgen te maken", zei minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček.
_________

De nieuwe stoplichtkaart , waarbij ten opzichte van de vorige het meeste groen is verdwenen. Gelukkig is er niet meer rood bij gekomen.
Voor de oplettende , de datum is altijd van een aantal dagen ervoor.
Het is de meeting van die periode. 16-22 september.
Wit betekent nul of verwaarloosbaar risico, 
Groen betekent infectie zonder overdracht van de gemeenschap in Tsjechië. Bij groen zijn er wel besmettingen maar dat is dan in een bedrijf of school ,of binnen de familie ed. Ze kunnen dan nog steeds contacten nasporen. Maar de besmettingen gebeuren niet op straat
Geel betekent beginnende overdracht van de gemeenschap en 
Rood   betekent toenemende of aanhoudende overdracht van de gemeenschap in Tsjechië.

22.9.20 Vanaf 25 september zal het niet langer verboden, maar strikt afgeraden worden om naar rode zones af te reizen. (Goffin = Minister Buitenlandse zaken België).
Reisadvies NL ministerie buitenlandse zaken: kleurcode van geel naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in Tsjechië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

18.9.2020 De nieuwe (van de Tsjechische overheid) stoplichtkaart die officieel vanmiddag is vrijgegeven voor Tsjechië waarbij Praag op rood staat. 
Hieronder de huidige toestand ↓
Wit betekent nul of verwaarloosbaar risico, 
Groen betekent infectie zonder overdracht van de gemeenschap in Tsjechië. Bij groen zijn er wel besmettingen maar dat is dan in een bedrijf of school ,of binnen de familie ed. Ze kunnen dan nog steeds contacten nasporen. Maar de besmettingen gebeuren niet op straat
Geel betekent beginnende overdracht van de gemeenschap en 
Rood   betekent toenemende of aanhoudende overdracht van de gemeenschap in Tsjechië.
Gestreeptextra maatregelen zijn momenteel in werking

17.9.2020, 11.00 uur, Tsjechië Info Covid-19 groep
VOOR NEDERLANDERS: alleen de stad Praag is Oranje, verder nergens.
VOOR DE BELGEN: België kleurt, vanaf vrijdag 18.9.2020, 16 uur,  Midden-, Zuidwest-, Noordoost en Zuidoost-Bohemen op rood  hoofdstad Praag was al rood bij. 
DUITSLAND kleurt de Regio Midden-Bohemen rood , Praag was al rood .

Doorrijden en tanken ( snelweg/autohiof) van uit de gebieden kan. Verblijven niet!!
Vanuit ZUID & NOORD HOLLAND naar Tsjechië kan door Duitsland worden gereden maar niet verblijven.  
Vanaf vrijdag is in Tsjechië mondkapje in horeca verplicht alleen tijdens eten/drinken mag hij af.
Evenementen boven de 10 pers moeten door overheid eerst worden goedgekeurd.

Ter aanvulling :
Toegegeven, de info op de Belgische overheidssite is wat verwarrend (ze noemen eerst de provincie Midden-Bohemen en daarna 3 Tsjechische regio's, maar die bestaan dus uit meerdere provincies), hierbij de juiste vertaling.

1. provincie Midden-Bohemen
2. regio Zuid-West (=provincies Zuid-Bohemen en Plzen)
3. regio Noord-Oost (=provincies Liberec, Hradec Kralove en Pardubice)
4. regio Zuid-Oost (=provincies Zuid-Moravie en Vysocina)

15.9.2020
 Tsjechië Info Covid-19
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Stad Praag  een ORANJE reisadvies gegeven. Als Toerist word je afgeraden naar Praag te gaan. Ga je wel naar Praag, dan moet je bij terugkomst in Nederland 10 dagen in quarantaine. 

Let wel, ORANJE is volgens de NEDERLANDSE adviezen:
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's.
In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet. Soms moet u op bepaalde zaken extra letten.
Geel: let op, veiligheidsrisico's Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u daarop voor en let extra op.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Door ernstige veiligheidsrisico's in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer u besluit toch af te reizen, bereid u dan zeer goed voor.
Rood: niet reizen
Door zeer ernstige veiligheidsrisico's kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

De rest van Tsjechië blijft op geel. Dus Jivka óók.
De Tsjechen zelf geven aan dat de Jivka-regio (dat is hún systeem) GROEN is : betekent infectie zonder overdracht van de gemeenschap in Tsjechië. Bij groen zijn er wel besmettingen maar dat is dan in een bedrijf of school ,of binnen de familie ed. Ze kunnen dan nog steeds contacten nasporen. Maar de besmettingen gebeuren niet op straat

02-08 .sept.2020 ↓↓


02-08 .sept.2020 ↑↑
Het systeem is onderverdeeld in 
vier risiconiveaus, die zijn gemarkeerd in wit, groen, geel en rood, het zogenaamde verkeerslicht
Wit betekent nul of verwaarloosbaar risico, 
Groen betekent infectie zonder overdracht van de gemeenschap in Tsjechië. Bij groen zijn er wel besmettingen maar dat is dan in een bedrijf of school ,of binnen de familie ed. Ze kunnen dan nog steeds contacten nasporen. Maar de besmettingen gebeuren niet op straat
Geel betekent beginnende overdracht van de gemeenschap en 
Rood   betekent toenemende of aanhoudende overdracht van de gemeenschap in Tsjechië.

09.09.2020 CZ Info Covid Groep
Let op !!!
Zojuist heeft de minister besloten dat vanaf 10 september de mondkapjes  overal in Tsjechië weer op moeten in gebouwen, dwz. winkels ed.
Uw eigen huis wordt daar niet mee bedoeld.

20.8.2020  CZ Info Covid Groep De mondkapjes verplichting verandert opnieuw!!
Vanaf 1 september zijn mondkapjes alleen verplicht bij kantoren, openbaar vervoer of verkiezingen. Dus nu niet in pubs, winkels of diensten zoals kappers. Evenzo hoeven kinderen op scholen alleen sluiers te dragen als de epidemiologische situatie in de wijk verslechtert. De verandering vond plaats na de ontmoeting van premier Babiš met minister Vojtěch en epidemiologen. 
Wel mondkapjes voor een evenement met meer dan 100 mensen. Voor scholen wordt het verplicht als het code oranje wordt , de zogenaamde stoplichtkaart voor scholen. Dus kan per regio verschillen.

19.8.2020 CZ Info Covid Groep De afgelopen 24 uur zijn de actieve gevallen met 179 afgenomen  R=1.

18.8.2020 CZ Info Covid Groep Voor de Inwoners van Tsjechië!!!
Vanaf heden is de quarantaine tijd verkort van 14 dagen naar 10 dagen. Geldt dus niet voor vakantiegangers uit NL of B. Die hoeven daar niet in quarantaine.
17.8.2020
 CZ Info Covid Groep : In het kader van "better safe than sorry" : De (Tsjechische) minister heeft zojuist bekend gemaakt dat we hier in heel Tsjechië per 1 sept de mondkapjes op moeten in alle binnenruimtes (zoals musea), winkelcentra, openbaar vervoer, in de gemeenschappelijke ruimtes van de scholen, kantoren ed. 

(scroll naar beneden voor het kaartje) Op 2 (groene) plekken na is het "stoplichtsysteem" wit wat betekent dat er geen/weinig gevaar is voor besmetting. De groene plekken zijn wat meer gevallen maar met een laag risco .
Dus het blijft over het algemeen goed. Ook het Reproductie-getal zakte weer naar de R 1
Met 5816 gevallen op bijna 11 miljoen mensen mogen we hier zeker niet klagen of je onveilig te voelen. Uiteraard is het altijd goed om de hygiëneregels in acht te nemen, dus was / ontsmet je handen regelmatig.

IVKA vindt u op het kaartje: bovenaan, langs de Poolse grens, JIVKA ligt de regio met de pijl-punt. Niets aan de hand dus in Jivka en wijde omgeving !!!

17.8.2020 ↓↓

HOE WERKT HET SYSTEEM ??
Het ministerie van Volksgezondheid heeft een kaart met waarschuwingsniveaus gepubliceerd. De mate van alertheid vloeit voort uit de huidige epidemiologische situatie. De districten van Tsjechië zijn momenteel overwegend wit, dat wil zeggen met een verwaarloosbaar risico, waarvan er enkele groen zijn, zonder het risico van overdracht door de gemeenschap. De niveaus zullen wekelijks worden gepubliceerd voor individuele dist
ricten in Tsjechië.
In Tsjechië begint een systeem te werken dat individuele districten aanduidt op basis van de mate van covid-19-infectie. Het systeem is onderverdeeld in vier risiconiveaus, die zijn gemarkeerd in wit, groen, geel en rood, het zogenaamde verkeerslichtWit betekent nul of verwaarloosbaar risico, groen betekent infectie zonder overdracht van de gemeenschap in Tsjechië, geel betekent beginnende overdracht van de gemeenschap en rood betekent toenemende of aanhoudende overdracht van de gemeenschap in Tsjechië.

3.8.2020 25.7.2020 (Belg) Naar ambassade van Tsjechie in Brussel gebeld: Net terug gebeld. Het is nagekeken bij het ministerie en er zijn geen beperkingen voor Belgen die naar Tsjechië reizen, ook geen grenscontroles dus. (geldt dus ook voor Nederlanders) .


23.7.2020
Vanaf vrijdagmiddenacht ( 24-7) moeten de mondkapjes weer op BINNEN met meer dan 100 mensen.

Vanaf maandag mogen er alleen evenementen tot 500 mensen.
Er zal een zogenaamd stoplicht syseem komen voor regio’s met de kleuren wit , geel , oranje en rood.
Dus dit is alleen voor in Tsjechië.
Later zal bekend worden wat het precies inhoudt.

8.7.2020. Tsjechië Info Covid Groep : De cijfers van 8 juli 1: R= 0,8 Dat gaat wéér iets beter.
7.2020: Tsjechië Info Covid Groep : 
De cijfers van 6 juli 18.00 uur: R= 0,9 Dat gaat prima.
23.6.2020: (facebook) Czech News in English, Anthony Lauder:
BELGEN ook weer welkom in Tsjechië, net als de Nederlanders !!!
Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid :

Burgers en inwoners van
groene landen kunnen zonder beperkingen naar de Tsjechische Republiek reizen. Burgers en inwoners van oranje en rode landen mogen niet naar de Tsjechische republiek reizen voor toerisme.

18.06.2020:CZ info covid groep facebook:De minister van Volksgezondheid, Adam Vojtěch (voor JA), kondigde vandaag donderdag 18 juni aan Vanaf 1 juli kunnen we de mondkapjes opbergen. Ze moeten echter verplicht blijven op plaatsen met een hogere incidentie van covid-19, zoals de hoofdstad Praha of Karviná.Dus ook in het openbaar vervoer mogen ze af. Mocht het aantal ziektegevallen ergens toenemen, dan neemt de lokale hygiëne daar de nodige maatregelen, voegde hij eraan toe.
Vanaf 1 juli eindigen de beperkingen voor restaurants en bars ook om 23.00 uur te sluiten. Het is ook mogelijk om eten of drinken in de bioscoop te nuttigen. Uitzondering zijn opnieuw regio's met een verslechterde epidemiologische situatie.

HET IS DUS VERSTANDIG DAT JIVKA-GANGERS HUN MONDKAPJES WÉL MEENEMEN EN BIJ ZICH HEBBEN. JUST IN CASE....

12.06.2020 CZ info Covid groep (op Faceboek): 
Beste leden , het ministerie heeft idd de kaart aangepast. 
Nederland is
GROEN!Maar let op !! het is als een stoplicht het zou ook weer kunnen veranderen.
Dit niet om de vreugde te verpesten maar wel iets wat je moet weten.
Voor nu is dit een zeer goed bericht en kunnen huiseigenaren en vakantiegangers komen.
Nog steeds
verplicht in gebouwen een mondkapje op en overal 2 meter afstand van anderen houden.

12.06.2020: NU.nl Tsjechië: Was van plan om 15 juni grenzen te openen met Duitsland, Oostenrijk en Hongarije, maar dat moment heeft al plaatsgevonden. De Tsjechen willen maandag naar verluidt de grenzen openen voor twintig Europese landen, aldus Reuters. 
Tsjechië neemt alle landen wekelijks onder de loep voor een aangepast reisadvies.

11.06.2020: https://www.praguemorning.cz/poland-to-open-eu-borders-on-saturday/?fbclid=IwAR1DfAj79DxCwsOsDk_f1af440fgzHht7JJff4KJ4wavvSbr3h39XllG_II
"Poland is to open its borders with EU countries as of June 13, Prime Minister Mateusz Morawiecki announced in Łochów, north of Warsaw, on Wednesday". 
We hopen dan maar, dat Tsjechië dit voorbeeld snel volgt !

01.06.2020: Novinky.cz : [u dient dit bericht te lezen als zijnde wisselvallig qua stand van zaken. Alles kan weer veranderen naar gelang de ontwikkelingen van het covid-virus in de verschillende landen. Het is een vertaling uit het Tsjechisch]
Maandag keurde het kabinet van premier Andrej Babiš (JA) een systeem van zogenaamde verkeerslichten goed, dat staten verdeelt in drie categorieën volgens de epidemiologische situatie daarin: Rood, Oranje, Groen.
Op dit moment is Nederland, net als België, Oranje. 
Groene landen zijn volgens hem veilige landen. 
Oranje landen hebben een gemiddeld infectierisico. 
Rode landen hebben een hoog infectierisico. 
Tsjechen kunnen bij terugkeer zonder beperkingen reizen naar landen die groen en oranje zijn gemarkeerd. 
     Groen gemarkeerde landen zijn Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Slovenië, Polen, Litouwen, Letland, Estland, Zwitserland, Finland, Noorwegen, Cyprus of 
IJsland. 
     Oranje zone De oranje zone omvat Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal, Malta, Ierland, België, Nederland of DenemarkenZelfs in deze landen kunnen Tsjechen vertrekken zonder een negatieve test voor covid-19. Toeristen uit deze landen die naar Tsjechië komen, moeten het [de testuitslag] wel bij zich hebben.
      Volgens minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček (ČSSD) zal het verkeerslichtsysteem flexibel zijn. Het zal evolueren volgens de epidemiologische situatie in de wereld. Het zal daarom nodig zijn om de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te monitoren, die deze regelmatig zal updaten. Petříček verklaarde ook dat als de bestemmingsstaten beperkingen hebben op het binnenkomen van hun grondgebied na 15 juni, het reizen zal worden geregeld door hun voorwaarden.
Op 15.6 zou België Groen worden.
Op 1.7. Nederland Groen

25.5.2020: Czech News in English: Starting from Wednesday, Czechs will be able to travel to Slovakia for up to 48 hours without any restrictions. No tests or quaratine required. The Czech and Slovak governments agreed on this today. One day earlier, on Tuesday, all Czech borders with Austria and Germany will open. Negative covid-19 test certificates are required for reentry, but only random checks will be in place. Also on Tuesday, additional Czech airports (including Brno, Ostrava, Karlovy Vary, and Pardubice) will be permitted to provide Schengen-zone flights. Restrictions on tourists entering the county will still be in place.

23.5.2020: NOS NIEUWS: ZOMERVAKANTIE IN DE EU: GETOUWTREK OM TOERISTEN IS BEGONNEN. 
https://nos.nl/artikel/2334824-zomervakantie-in-de-eu-getouwtrek-om-toeristen-is-begonnen.html 

Het zijn de lidstaten zélf die beslissen voor wie ze de poort op een kier zetten.
Voorlopig presenteren landen op eigen houtje plannen om het toerisme weer op gang te krijgen

Tsjechië  
Vanaf 15 juni openen de grenzen met Oostenrijk en Duitsland.
Hotels en campings openen op 25 mei.
Het vliegveld in Praag is open, vooralsnog alleen voor essentiële reizen.
Doorreizen is mogelijk met bewijs van verblijf op de uiteindelijke bestemming. Binnenlandse vluchten zijn toegestaan.
Winkels, restaurants en musea zijn al open. Evenementen zijn toegestaan, maximaal 100 mensen mogen samenkomen.
Duitsland 
Duitsland wil de grenscontroles vanaf 15 juni opheffen.
Dan gaan de grenzen met Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk weer open.
De grens Nederland-Duitsland was en is open [Jivka] .
Winkels en restaurants zijn al open, hotels openen hun deuren vanaf 25 mei.
In augustus mogen weer grotere evenementen, zoals festivals, worden gehouden.

21.5.2020: Er wordt nu veel gesproken over het openen van de grenzen tussen centraal-europese landen, zoals Oostenrijk, Slowakije en Tsjechië. Een soort mini Schengenzone. Dit betekent echter [nog]niet, dat alle EU-burgers zonder voorwaarden binnen mogen komen, helaas.

19.5.2020: Er is geen nationale quarantaine of lockdown meer vanaf 24 april, maar nog niet alle winkels zijn open. Vanaf 20 april tot 25 mei wordt in 4 stappen de normale samenleving weer opgestart (met inachtneming van social distancing en dragen van mondkapjes), en gaan de diverse winkels, horeca en de onderbouw van de basisscholen weer open. (Middelbare scholen blijven t/m de zomervakantie gesloten.)
Ondanks dat de noodtoestand niet meer geldt, gelden nog wel deze maatregelen:
Tsjechie verbiedt vanaf 16 maart 2020 voorlopig de toegang tot het land voor niet-Tsjechen zonder verblijfsvergunning (of ander bewijs van verblijf en/of economische reden in Tsjechie), Grenscontroles vinden plaats tot tenminste 13 juni. Vanaf 26 mei zijn deze steekproefsgewijs en niet langer voor 100%. (Let op, ook al wordt u niet gecontroleerd, dan nog moet u de aan de voorwaarden voldoen en de instructies, bijv. voor de quarantaine opvolgen!).

13.5.2020: NOS liveblog: 
Duitsland gaat grenscontroles versoepelen
De controles aan de Duitse grenzen worden versoepeld, heeft minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer bekendgemaakt. Vanaf dit weekend zal minder streng worden toegezien of mensen wel een gegronde reden hebben om de grens te passeren. Zo hoeven ze niet meer met een trouwakte of andere papieren aan te tonen dat ze partners zijn met de persoon die ze willen bezoeken. Ook gaan alle grensovergangen weer openDe controles op de grens met Luxemburg vervallen vanaf vrijdag. Met Denemarken lopen daar nog gesprekken over. Seehofer zei ook dat de grenscontroles met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk tot 15 juni in stand blijven, maar wel steekproefsgewijs. Daarna zou hij ze het liefst schrappen, maar of dat kan, hangt van het verloop van de pandemie af. Sinds half maart mochten alleen mensen met een gegronde reden uit die landen Duitsland inreizen.
De grenzen met Nederland zijn altijd opengebleven.

12.5.2020: De Telegraaf: Zomerplan Brussel: Reizen tussen landen met ’gelijk risicoprofiel’ toestaan.
AMSTERDAM - In een poging de belangrijke toeristenindustrie te redden overweegt de Europese Commissie om vakantiereizen tussen Europese landen met een gelijk ’corona-risicoprofiel’ deze zomer toe te staan.
Een voorbeeld van een beperkte openstelling voor toerisme is Oostenrijk, dat bezoekers van het ’veilig’ geachte Duitsland en het eveneens niet erg zwaar door corona getroffen Tsjechië wil toelaten. Estland, Letland en Litouwen hebben gezegd onderling deze zomer ook al een ’travel bubble’ te creëren.

11.5.2020 NU.nl : Tsjechische biertuinen stroomden maandag weer vol sinds de regering van het land horecagelegenheden weer toestond om open te gaan. In de biertuinen wordt de helft van de tafels niet gebruikt om onderlinge afstand tussen gasten te bewaren. 
Het land heeft verschillende versoepelingen op coronamaatregelen doorgevoerd, zoals het openen van scholen, kappers, bioscopen en musea. Ook bijeenkomsten van maximaal honderd personen zijn weer toegestaan. Het opengaan van biertuinen lijkt nog het meest in trek, meldt persbureau Reuters, sinds de locaties volle tafels hadden aan het einde van de ochtend.

30.4.2020 NOS live blog : 
In Tsjechië is de verspreiding van het coronavirus onder controle en wordt de economie voorzichtig verder heropend, heeft Gezondheidsminister Adam Vojtech gezegd. Het aantal nieuwe gevallen is voor de achtste dag op rij onder de 100. Er zijn 7581 bevestigde besmettingsgevallen en de besmettingsgraad is gedaald naar 0,7.
Een deel van de winkels werd al heropend en niet-acute zorg wordt weer verleend. "Tot dusver zien we geen negatieve trend als gevolg van de versoepelingen", zei Vojtech op een persconferentie.
Op 11 en 25 mei gaan meer winkels open. Scholen heropenen pas in september. Het blijft verplicht om in het openbaar mondkapjes te dragen en grote bijeenkomsten blijven verboden. Het hoofd van het epidemiologische team dat het ministerie adviseert noemt de verdere versoepelingen riskant.
In Tsjechië zijn voor zover bekend 227 patiënten aan het virus overleden.

29-4-2020: De Telegraaf: Uiterlijk 13 mei komt de Commissie met een plan hoe het verder moet met het toerisme de komende maanden, aldus Eurocommissaris Jourova (Waarden en Transparantie). Vooralsnog is een groot probleem dat veel grenzen tussen EU-landen dicht zijn, waar er normaliter in het zogeheten Schengen-gebied (22 EU-lidstaten en 4 niet-EU-landen) vrij kan worden gereisd. De Tsjechische riep de landen op „zo snel als mogelijk” de binnengrenzen weer open te gooien.
De Kroatische minister Gari Cappelli (Toerisme) heeft een ’Covid-19-paspoort’ voorgesteld. Iedere EU-burger die wil reizen zou in het land van vertrek een coronatest moeten afleggen voor vertrek, zodat de kans op verspreiding van het virus door reizen geminimaliseerd wordt.

29-4-2020: het Duitsland InstituutDe Duitse regering verlengt de reiswaarschuwing tot en met midden juni. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke, toeristische reizen naar het buitenland tot die tijd niet mogelijk zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat ervan uit van dat de drastische inperkingen van het vliegverkeer en de internationale reisberperkingen en quarantaineregels voorlopig nog niet niet van de baan zijn. Ook moet de waarschuwing ervoor zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreidt of dat mensen opnieuw in het buitenland stranden. Of mensen in de zomervakantie weer op reis mogen, is nog open. In Duitsland zelf zijn toeristische reizen ook verboden.
Vóór 14 juni wil Duitsland de situatie in nauw overleg met de buurlanden opnieuw beoordelen. Duitsland heeft op 16 maart de grenzen met Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Frankrijk en Luxemburg gesloten. Op 10 april werden nieuwe reisbeperkingen ingevoerd: zo moet iedereen die vanuit het buitenland Duitsland binnenkomt, twee weken in quarantaine. Uitzonderingen gelden bijvoorbeeld voor werk- en transitverkeer, maar verschillen per deelstaat. (Onder Transitverkeer verstaat men het verkeer van waren en personen van het ene land naar het andere, waarbij ten minste één ander land doorkruist wordt).

27-4-2020: De Telegraaf: >In Duitsland wordt vanaf vandaag het verplichte mondkapje ingevoerd. De mond en de neus moeten dan zijn bedekt in het openbaar vervoer en meestal ook in winkels. Overigens hoeven de luchtwegen niet per se te worden bedekt door een masker. Een sjaal of doek mag ook. Het gaat er maar om dat er geen druppeltjes kunnen vrijkomen, want daarin kan het coronavirus zitten.

27.4.2020: Flandersinvestmentandtrade.com : exitstrategie Tsjechië.

 • Vanaf 9 april: opening alle hobbymarkten, bouwmaterialenwinkels, ijzerwaren en winkels die fietsen verkopen en onderhouden
 • Vanaf 20 april: opening ambachtelijke werkplaatsen, autodealers, boerenmarkten of hondensalons
 • Vanaf 27 april: winkels tot 2.500 m², inclusief toeristische informatie, sportscholen en fitnesscentra, zoölogische, botanische en dendrologische tuinen
 • Vanaf 11 mei: alle winkels in winkelcentra, vestigingen met meer dan 2.500 m², die niet in winkelcentra staan. Restaurants, kroegen, cafés, wijnwinkels, met verkoop via raam en terrasje. Kappers, pedicures, manicures, cosmetica, massagediensten
 • Vanaf 25 mei: restaurants, kroegen, buffetten, cafés, wijnwinkels - binnenruimtes. Hotels, buitencampings en andere accommodatiefaciliteiten


24-4-2020
 > De Telegraaf:Tsjechen mogen ook weer naar het buitenland gaan reizen. „Het is mogelijk om naar het buitenland te gaan, zelfs voor vakantie”, zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch. „Maar bij terugkomst moeten mensen wel Covid-negatief zijn en dat kunnen bewijzen met een test of twee weken in quarantaine gaan.”De komende tijd worden ook andere maatregelen afgebouwd. Zo kunnen maandag 27.4.2020 onder meer bibliotheken heropenen en winkels met een oppervlakte tot 2500 vierkante meter. 
Kappers en winkelcentra volgen op 11 mei
Restaurants, hotels en theaters moeten wachten tot 25 mei.De lockdown had eigenlijk tot 8 juni moeten duren, maar de autoriteiten zijn optimistisch over het verloop van de strijd tegen het virus. De regering beklemtoont wel dat opnieuw strenge maatregelen genomen kunnen worden als het toch weer de foute kant opgaat.

13.3.2020 NU.NL Tsjechië besloot de grenzen met Duitsland en Oostenrijk te sluiten. Reizigers vanuit in totaal vijftien landen met veel besmettingen wordt de toegang tot het land helemaal ontzegd. Inwoners van Tsjechië mogen het land nog wel betreden. Polen laat geen mensen meer toe die niet de Poolse nationaliteit hebben. 

 

TERUG NAAR HOME-PAGINA: KLIK HIER
 

1662


E-mailen
Bellen
Map
Info