TSJECHIË: VAKANTIEHUIS JÍVKA a.d. voet van 't Reuzengebergte. *De Tuin is Omheind.   3 fijne Slaapkamers en  11 Bedden waarvan   8 éénpersoons Bedden  +3 Kinderledikantjes.  2 Toiletten.  2 Wastafels.  *Douche.   *Honden welkom.  *KinderSpeeltoestellen.    *Wasmachine.  *Haard.  *NL-SAT-TV.    
 

HIERONDER FOTO'S EN VERHALEN OVER
1.  Het MEERTJE bij JIVKA
2.  De te bezoeken MIJN in  JIVKA

1.  HET MEERTJE BIJ JIVKA :

U mag er vissen (met visvergunning / licence: Tsjechische vissersbond, in Starkov, adres Starkov 81, website www.mo-starkov.webnode.cz ). 
Checkt u zelf nog even bovenstaande op actualiteit.
Niet zwemmen zegt een bordje . Indien uw hond of uzelf toch het water in gaat, tja...dat is aan u. We zagen overigens recent heel wat Tsjechen daar zwemmen. Foto's aanklikken om te vergroten.

HOE KOMT U VAN VAKANTIEHUIS JIVKA NAAR HET MEERTJE ACHTER DE HEUVEL ?

U ziet op de kaart huis Jivka. 
Snelste manier is met de auto. 

LOPEND: Richting dorp. Na enkele honderden meters ziet u een groot gebouw aan de linkerkant.
U gaat vóór dit gebouw linksaf, (indien er geen draad gespannen is omdat er op de heuvel in dat geval koeien grazen) door de weiden de heuvel op. Boven aangekomen ziet u een weg. Daar gaat u linksaf. Na verloop van tijd is aan de rechterkant beneden het meertje. Goed kijken om het te ontdekken.Weg loopt iets naar beneden om er te komen. 
U ziet een bord op een boom dat met rode letters zegt: RYBARSKE ZAVODY. Volg de pijl.

U loopt rechtdoor het weggetje af en slaat op een gegeven moment links af. Na enkele tientallen meters slaat u via een trapje linksaf. U kunt langs het meer lopen en op een gegeven moment bent u bij het "strandje". Het strandje ligt aan de zuid-westkant.

AUTO
: in het dorp is op de kruising een café. Daar gaat u linksaf, richting Radvanice. U rijdt de heuvel op. Na verloop van tijd kunt u linksaf (eerste afslag op die weg). U komt langs een fabrieksterrein. Links aanhouden. Doorrijden. Na verloop van tijd is aan de rechterkant beneden het meertje. Goed kijken om het te ontdekken. Zet de auto neer vóór het bord: U ziet een bord op een boom dat met rode letters zegt:
RYBARSKE ZAVODY. Volg de pijl. 
Weg loopt iets naar beneden om er te komen. U loopt rechtdoor het weggetje af en slaat op een gegeven moment links af. Na enkele tientallen meters slaat u via een trapje linksaf. U kunt langs het meer lopen en op een gegeven moment bent u bij het "strandje". Het strandje ligt aan de zuid-westkant. 
                                                          

2.  DE TE BEZOEKEN MIJN BOHUMÍR IN  JIVKA

Ervaar het harde werk van de mijnwerkers. Er is een nieuw museum in JIVKA .
U gaat  ondergronds naar waar de mijnwerkers tot meer dan 50 jaar geleden mineralen dolven. Het is sinds 2015 voor het publiek geopend.
Een van de gangen ging door de berg heen, naar Dolni vernerovice waar ons huis Jivka staat.


De geschiedenis van de mijn begon in de 19e eeuw, toen in de buurt van het dorp Jívka bij Trutnov Radvanische steenkoollagen en drie aders met kopermineralisatie van chalcosiet, malachiet, boriet, azuriet en covelline werden ontdekt op de ontsluitingen van sedimentair sedimentair lagen. Twee van hen, de Jana en Bohumír lagen, zijn systematisch gedolven sinds het midden van de 19e eeuw; in de tweede helft van de 20e eeuw vond mijnbouw plaats in de Bohumír mijn. Wegens "onrendement" stopte de mijnbouw in 1965, gevolgd door de sluiting van de gangen.

Begin juni 2015 werd de eerste etappe van de toeristische route geopend, die ongeveer 400 m lang is en het is de mijn zoals die op het moment van sluiting er uit zag.

Alvorens de tunnel in te gaan krijg je een helm, lamp en een jas die uw kleding beschermt.  Vergeet niet om stevige schoenen aan te doen en iets warms om te dragen.  Het bezoek is niet geschikt voor mensen die niet tegen kleine ruimtes kunnen.

Onderweg in de mijn ga je door een deel van de gangen en het gebied van de voormalige machinekamer van de mijnbouwmachine. Op de route zie je de geologische structuur van de sedimentaire afzetting, herstelde bewapening, "mannequins" van mijnwerkers aan het werk. Je ziet ook verschillende uitrustingsstukken en panvag, een speciaal vervoermiddel dat wordt gebruikt om mijnwerkers te vervoeren. Je keert terug naar de oppervlakte op dezelfde manier als je kwam, of je kunt een kleine avontuurlijke ladder beklimmen. Terug naar het oppervlak: op dezelfde manier waarop je kwam, of : een beetje avontuurlijke klim > probeer de ladder.  

HOE KOM JE BIJ DE MIJN? Rij met je auto door het dorp Jivka ; weg nr. 301. Bohumír Mijn is gelegen in het industriegebied GEMEC - UNION .  Een bezoek aan de mijn moet worden gemeld aan de receptie, waar een gids zal komen voor u. 

PRIJS:    Volwassenen 120, - CZK, kinderen / studenten / senioren 70, - CZK, groepen van 20 personen 100, - / 50, - CZK.

OPENING: Mei tot oktober, dagelijks om 9.00 uur, 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur.
PARKEREN: Parkeren is gelegen aan de toegangsweg.  
contact   GEMEC - UNION  Jívka 542 13 187  Tel. 420 499 829 842, +420 724 805 646
E-mail: bohumir@gemec.cz

Onderstaand aanklikbare hoofdstukken
Home-pagina
Jivka Recensies en Eigenaar
Prijslijst en Bezettingskalender
Formulieren Boeking en Contact
Uw Hond mag mee
Kinderen, Families, Senioren
Activiteiten 1
Activiteiten 2
Klimaat, Reis-info, Elek. auto, Internet
Huurvoorwaarden en Huisregels

 

 

E-mailen
Bellen
Map
Info