TSJECHIË: VAKANTIEHUIS JÍVKA a.d. voet van 't Reuzengebergte. *De Tuin is Omheind.   3 fijne Slaapkamers en  11 Bedden waarvan   8 éénpersoons Bedden  +3 Kinderledikantjes.  2 Toiletten.  2 Wastafels.  *Douche.   *Honden welkom.  *KinderSpeeltoestellen.    *Wasmachine.  *Haard.  *NL-SAT-TV.    
 


Op het marktplein van Trutnov, de toegangspoort van het Reuzengebergte, ligt het plein van Krakonos –Krakonosove namesti- hier vindt u de meer dan twee meter hoge gestalte van Krakonos, die van hieruit toezicht houdt op het Reuzengebergte.Neem een lekker biertje, gebrouwen door de bierbrouwerij Krakonos, op het flesje, glas of viltje, staat zijn afbeelding. Vaclav Havel, de eerste president van Tsjechië in 1974, heeft trouwens 9 maanden als arbeider in deze fabriek heeft gewerkt.

TRUTNOV: door Jellie van der Veen :
Trutnov is een van de leukste stadjes van Oost-Bohemen in Tsjechië. Deze stad is niet groot maar heeft zoveel voor een dagje lekker genieten. Afgelopen zomer was ik er weer en dat voelt altijd vertrouwd. Toen ik door het centrum liep viel het me meteen op dat er alweer leuke nieuwe winkeltjes en restaurants bijgekomen waren. 

Eerst even de feiten: Trutnov is een Tsjechische stad met ongeveer 30.000 inwoners en ligt in het noordwesten van de regio Hradec Králové, op een hoogte van 427 meter aan de rivier de Úpa in het Reuzengebergte, het Nationaal park Krkonoše.

Trutnov wordt ook wel de hoofdstad van het Reuzengebergte genoemd. Hierdoor heeft deze stad naast het authentieke, bijvoorbeeld ook vele restaurants, leuke winkeltjes en een bruisend uitgaansleven.

Het symbool voor Trutnov is de draak, die ook in het wapen van de stad is opgenomen. Het wapen vertelt het verhaal van de stichting van de stad, het gevecht van ridder Trut met de draak.  Overal zie je dan ook afbeeldingen van draken terug.


Vergroot de foto's door aan te klikken.

Als je door het historische centrum wandelt, kan je het grote stadsplein ‘Krakonos' ( Krakonosovo Namesti) niet missen. Het plein is bijna vierkant en is omringd door huizen die in de 16e en 17e eeuw zijn gebouwd. De huizen vertonen langs alle vier de zijden van het plein middeleeuwse arcades, waaronder winkeltjes en cafeetjes met terrasjes gehuisvest zijn. Heerlijk om hier in de zomer te genieten van de winkeltjes, de terrasjes en een beetje weg te dromen.

Het heerlijke Italiaanse schepijs, aan het plein mag je natuurlijk niet voorbij lopen.

Aan het plein vind je ook het in 1861 herbouwde raadhuis met de opvallende klokkentoren en draak. Het raadhuis heeft ook een prachtige ceremoniehal voor feestelijke gelegenheden. In het raadhuis is trouwens tevens de plaatselijke VVV gehuisvest, altijd goed om te weten.

In de oorspronkelijke kelder van het raadhuis is nu een restaurant gevestigd. Prachtig om te zien, de oude gewelven van de kelder, afgezet tegen een modern, strak interieur. Ook de menukaart is modern, om te smullen en voor degenen die net als ik van zoet houden, heel mooi gebak!

Het mooie stadsplein is onlangs nog gerenoveerd. Ook de prachtige fontein waarin een beeld van een twee meter hoge reus, Krakonoš staat, de ‘heerser' van de bergen. Sinds 1892 kijkt hij al uit over zijn koninkrijk, met in zijn ene hand boomstam als een wandelstok en met de andere hand leunt hij tegen de rots. De legende vertelt dat hij lief is voor alle goede mensen, maar dat hij allen die kwaad doen aan het Reuzengebergte, met harde hand straft.


 OOSTENRIJK VERSUS PRUISEN

MONUMENT: DE SLAG BIJ TRUTNOV IN 1866 

The Battle of Trutnov - one of bloody engagements of the Prussian-Austrian war. On 27th June, 1866, there are nearly 60 000 foot-soldiers, more than 4 000 cavalrymen and 25 artillery batteries fighting here. The summer day’s drama ends with the Austrian victory...

Onderstaand aanklikbare hoofdstukken
Home-pagina
Jivka Recensies en Eigenaar
Prijslijst en Bezettingskalender
Formulieren Boeking en Contact
Uw Hond mag mee
Kinderen, Families, Senioren

Activiteiten 1
Activiteiten 2
Klimaat, Reis-info, Elek. auto, Internet
Huurvoorwaarden en Huisregels


COVRI S.R.O.
info@reuzengebergte.net

 
E-mailen
Bellen
Map
Info